Masz Pytania?
Guma tara 25 kg
0
Opis
Guma Tara to naturalny polisacharyd pozyskiwany z nasion drzewa tara (Caesalpinia spinosa), występującego głównie w Ameryce Południowej. Stosowana jest jako zagęstnik, stabilizator i emulgator w przemyśle spożywczym. Dzięki swojej zdolności do wiązania wody i nadawania produktom odpowiedniej konsystencji, znajduje szerokie zastosowanie w produkcji lodów, deserów mlecznych, sosów, kremów, wypieków, a także w produktach bezglutenowych.
Guma Tara jest odporna na działanie wysokiej temperatury, a przy tym ma neutralny smak i zapach, dzięki czemu nie zmienia walorów smakowych gotowego produktu. Jest naturalną alternatywą dla syntetycznych dodatków, spełniającą normy bezpieczeństwa żywności.
Zastosowanie:
-
Lody i sorbety
-
Desery mleczne i jogurty
-
Sosy i kremy
-
Wypieki i pieczywo bezglutenowe
-
Produkty dietetyczne
Kraj pochodzenia: Peru.
Wartości odżywcze w 100 g produktu:
Wartość energetyczna 754kJ/180kcal,
Tłuszcz 0,5g,
w tym kwasy tłuszczowe nasycone 0g,
Węglowodany 1,5g,
w tym cukry 0g,
Białko 2g,
Sól 0g,
Błonnik 86,5g,
